С $1.9 млрд. се оскъпява организирането на олимпийските и параолимпийски игри

...
С $1.9 млрд. се оскъпява организирането на олимпийските и параолимпийски игри
Коментари Харесай

Олимпиадата в Токио поскъпна с близо $2 млрд. заради пандемията

С $1.9 милиарда се оскъпява организирането на олимпийските и параолимпийски игри в Токио това лято поради пандемията на ковид, пресметна оргкомитетът. Според осведомителна организация " Киодо " Токийската администрация и държавното управление на Япония в скоро време ще се разберат как да си разпределят спомагателните разноски.

Игрите бяха отсрочени с 1 година поради COVID-19. Новите дати са 23 юли - 8 август (за олимпийските) и 24 август - 5 септември (за параолимпийските).

Допълнителните разноски са свързани със здравното подсигуряване на олимпийските обекти, с наемане на в допълнение профилирано съоръжение, с такси за предпазване и с нужната спомагателна работна ръка. 

През май президентът на МОК Томас Бах предсказа, че отлагането на Токио 2020 с 1 година ще коства на Япония $800 млн. От тази сума той даде обещание да обезпечи $150 млн. по така наречен " спомагателен пакет " за олимпийското придвижване. 

Оттогава оргкомитетът на игрите и МОК оповестиха 50 ограничения за редуциране на разноските, с които да се спестят $288 млн. В тези ограничения влизаха редуциране на броя на формалните лица на олимпиадата; инфраструктурни промени, посредством които да се понижи количеството на нужното осветяване и спомагателните краткотрайни енергийни източници на олимпийските обекти; премахването на церемониите в Селото на спортистите по случай пристигания и заминавания на делегации.

Мерките бяха наречени " Токийски модел ", като МОК разгласи, че ще го предложи и на бъдещите страни-домакини на олимпийски игри. 

Преди през март да бъде оповестено отлагането с 1 година, игрите в Токио 2020 костваха $13 милиарда От тях оргкомитетът трябваше да покрие $5.8 млрд, губернаторската администрация на Токио - $5.7 милиарда, а японското държавно управление - $1.4 милиарда С новите разноски олимпиадата към този момент ще коства съвсем $15 милиарда

А уредниците не престават да създават ограничения против ковид, с цел да гарантират безопасни игри идното лято. Към момента в разпоредбите е написано, че носенето на маски и обществената отдалеченост ще бъдат наложителни, а спортистите ще бъдат " окуражавани " да лимитират престоя си в Япония след края на техните надпревари.

Изп.-директор на оргкомитета - Тоширо Муто, разгласи, че ограниченията за фенове и почитатели, в това число задграничните, ще бъдат направени напролет. Вариант е да се изисква феновете от други страни да имат сложена ваксина против COVID-19, с цел да влязат в Япония. А губернаторката на Токио Юрико Коике изрази вяра, че олимпиадата ще бъде извършена с " цялостен потенциал фенове ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР